אמל"ק: אוכל מזרח אירופי קלאסי ומגוון בעיר התחתית, באווירה מעולה, טעים בטירוף ואחלה בירות. מושלם לארוחת צוהריים קז'ואל סופר-מפנקת שיש אחריה שנ"צ.
מעיין הבירה היא אחד המקומות ששווה לבוא לחיפה במיוחד בשבילם.
לפני הרבה שנים, אולי 10, באתי לסופשבוע בחיפה עם חברה. עוד לא ידעתי אז שהדביבון גר פה ושהעיר הזאת תהיה הבית שלי. לפני הנסיעה שאלנו חברים איפה כדאי לאכול, והתשובות היו חד-משמעיות: מעיין הבירה.
טוב, לא ממש היו אז מסעדות אחרות בעיר בתחתית. אולי רק ממש ממש מעטות ולא הכרתי אותן. וכך, מייד אחרי שירדנו את מאות המדרגות של הגנים הבהאיים כמו אחרונות התיירות, לקחנו מונית למעיין הבירה והתאהבתי.
מאחורי הדלת התמימה הזאת:
זה מה שמתרחש:
5 שנים קדימה: מעיין הבירה הייתה המסעדה הראשונה שהדביבון ואני יצאנו אליה יחד, והתאהבתי שוב. במסעדה ובדביבון.
לכן עד היום כל ארוחה במעיין הבירה, ויש לא מעט כאלה, היא חגיגה קטנה בשבילי, בשבילנו. רגע להיזכר כמה זמן עבר מהארוחה ההיא וכמה הכל טעים בדיוק באותה המידה.
מעיין הבירה היא מאוד חיפאית, גם כי היא קיימת עשרות שנים וזורמת בדם של העיר הזאת, וגם כי היא מגישה את הצד המזרח-אירופי של חיפה, שיחד עם הצד הערבי - הופכים אותה למה שהיא.
בסביבות 1950, קצת לפני וקצת אחרי, הגיע לישראל גל של יותר מ-100 אלף עולים ועולות מרומניה, ההורים של הדביבון ביניהם. רבים מהם התיישבו בחיפה, ולכן עד לאחרונה היה אפשר למצוא כאן מסעדות שהגישו עבורם אוכל רומני ביתי, כמו זו של יוז'י (שנסגרה בקורונה אחרי עשרות שנים של אירוח), יוּנק (שנקרא גם הגלידה) וחנוך (שעליו כתבנו כאן).
אבל מעיין הבירה שונה מאוד משלושתן.
היא עכשווית למרות הוותק שלה, שוקקת ושמחה, האוכל בה צבעוני ועז-טעם, והתפריט שלה רחב ועשיר.
מבחינת התפריט, יש כאן תבשילים מזרח-אירופיים שבאמת כבר אין למצוא בשום מקום אחר, כמו לשון בקר עם שעועית, קישקע, מוח מטוגן (לא ניסינו, אולי נעז פעם), מרק זנב שור ועוד ועוד. יש הרבה בשר לבן בכל מיני צורות.
אבל אנחנו סולידיים, ויש לנו רוטינה קבועה.
היא מתחילה בוורניקס תפוח אדמה. מאסט מאסט מאסט.
רגל קרושה. מה לעשות, אנחנו מתים על זה, והרגל הקרושה של מעיין הבירה היא הטובה ביותר בלי פספוסים.
הדביבון לימד אותי שסוחטים לימון מעל ומפזרים פלפל שחור. הוא יודע על מה הוא מדבר.
אני אף פעם לא מוותרת על געפילטע פיש רך ומתוק.
ואיקרה כמובן. יש גם חזרת ולחם לבן טרי טרי, וביחד אין לתאר.
בימי שישי יש חמין וגולאש שטובעים ברוטב חום-אדום מושלם (לטבול את הלחם הלבן, יאמי).
הבעיה היא שביום שישי יש כאן גם תור משוגע, ונדיר שיש לנו סבלנות לחכות (לעשרות אנשים דווקא יש, אגב, והם יודעים למה).
אז בדרך כלל אנחנו כאן לא ביום שישי, ואז אנחנו מזמינים לעיקריות קוסטיצה ופטריצ'אן. השומן של הקוסטיצה מוציא מאיתנו גרגורים בדרך לאבי העורקים, והפטריצ'אן אווריריות ועסיסיות בעת ובעונה אחת.
אם גם לכם אוכל מזרח-אירופי הוא אוכל של בית, אפשר להזמין כאן לחגים או לשבתות ולקחת הביתה. אנחנו מזמינים לראש השנה ולפסח רגל קרושה, איקרה וגעפילטע פיש ובאים לאסוף בערב החג. רק חשוב להזמין מספיק זמן מראש, כי כל חיפה בערך מזמינה גם.
מדד המצפּוּן: לדעתנו לא מתאימה לטבעונים. צמחונים ימצאו מה לאכול אבל לא ירגישו בבית.
איפה: נתנזון 4, העיר התחתית
פתוחה כל יום חוץ משבת, מ-10:00 עד 17:00.
אין אתר ואי אפשר להזמין מקום. פשוט תבואו :)
טלפון להזמנת אוכל לאיסוף עצמי: 04-8623193
Comments